Rubriky
foto

Plácek

Komunita amatérského fotbalového klubu FK Plácek Spořilov v dokumentární fotografii

Dvě branky a míč. Základ je stejný, ať už se hraje finále světového šampionátu na stadionu pro desetitisíce diváků, přátelské utkání, zápas amatérů na hřišti mezi paneláky, u pole za vsí, na škváře, na trávě nebo na betonu. Pro taková místa se v českém jazyce vžilo označení plácek.

Právě fotbal mezi městskou zástavbou – oproštěný od profesionálního prostředí, ne však od stejného zápalu a lásky ke sportu – je tématem stejnojmenné série. Fotografie hledají obecné představy – možná i stereotypy – o amatérském fotbalu a konfrontují je s konkrétním příkladem, s klubem FK Plácek Spořilov.

Na to, co fotíte, musíte mít nějaký názor a svůj vztah zkusit do fotek nějak namontovat. Můžete mít rámcově představu, co byste tam asi chtěl mít. Pak už musíte doufat, že se něco odehraje.” – Zdeněk Lhoták

Fotbal autor vnímá jako prostředek pro sledování svého hlavního zájmu, kterým je společenský aspekt komunity. Soubor tak přináší svědectví o oslavách, výročích, festivalech, tradicích a zvycích tamních členů. Ukazuje ale také střípky místa, kde se většina aktivit odehrává – jednoho spořilovského plácku.

Autor příspěvku: Jiří Blatný
Vedoucí práce: František Géla
Rok obhajoby: 2022

Autor: Jiří Blatný

Amatérský fotograf, vášnivý hráč kulečníku a fanoušek hudby. Fascinuje mě Amerika, studuji Severoamerická studia na Fakultě sociálních věd UK.