Rubriky
foto

Praha vágní

Fotokniha o vágních místech – prostorech bez jasně vymezené funkce, zpustlé krajině a mezerách v městské struktuře.

Praha má ve svém širším centru několik velkých vágních terénů – jsou to brownfieldy v Karlíně, na Žižkově, okolí Smíchovského nádraží a oblast Bohdalce a Slatin. Na „nevyužitá“ místa plná křoví, plevele a trávy ovšem narazíme téměř všude; proluky po zbořených domech, strmé pláně nebo izolační zeleň u silnic tvoří nedílnou, i když pro mnohé neviditelnou součást města. 

V posledních měsících ale začíná část rozsáhlých vágních ploch mizet. V důsledku výstavby se zásadním způsobem mění charakter doposud zdivočelých míst. Nové byty, kanceláře nebo obchody dají oblasti jasný tvar a přesně určí její účel. Porosty a travnaté planiny, které mohou sloužit jako místo procházek, tvoření nebo třeba dočasného přístřeší, postupně zaniknou. Zarostlé vzpomínky na minulost města nahradí pečlivě naplánovaná budoucnost.

Autorka práce: Nora Třísková
Vedoucí práce: František Géla
Rok obhajoby: 2022

IG:@nora.tri

Autor: Nora Třísková

Absolventka žurnalistiky, v současnosti studentka Mediálních studií na FSV a Studia nových médií na FF UK. Vedle studia se věnuje kulturní publicistice (magazín Full Moon, A2 nebo Aktuálně.cz), hudební produkci v rámci Heartnoize Promotion a dlouhým procházkám přes Prahu.