Rubriky
text

Právo na život tu každý chápe po svém

Literární reportáž z Varšavy

 Už skoro dva roky nemůžou jít Polky na potrat v případě, že nosí v břiše dítě, které má vady neslučitelné se životem nebo je nenávratně poškozeno. Když polský ústavní soud se zrušením této části už tak okleštěného potratového zákona přišel, byla jsem ve Varšavě. 

Viděla jsem stojící dopravu v centru města, kordony policistů, demonstranty i jejich odpůrce, kteří se nebáli sáhnout k násilí. Zaskočila mě i atmosféra strachu, jakou dovedli vytvořit političtí představitelé. Zastrašování studentů na školách a označování symbolu protestujících za fašistický bylo jen jednou z forem nátlaku.

Napjatou společenskou atmosféru zhoršovala i pandemická opatření. Bylo vidět, že vláda táboru pro-life, prezentovanému zejména silně věřícími katolíky a církevními hodnostáři, nadržuje a dělá jeho politiku. Tato skupina je přitom v Polsku v menšině, což už političtí představitelé jaksi přehlíželi.

Autorka práce: Aneta Lakomá 
Vedoucí práce: Jana Čeňková
Rok obhajoby: 2022

Zdroj úvodní fotografie: Wikipedie.com; wikicommons

Autor: Aneta Lakomá

Jsem studentkou žurnalistiky na FSV UK, zajímám se o polskou literární reportáž a události na východ od České republiky. Moje pozornost se nadále tříští mezi historii, sociální témata a další spoustu zálib, například chovatelství. Momentálně píšu do Deníku Referendum.