Rubriky
text

Boj s dezinformacemi

Příručka pro novináře: Desatero – Jak bojovat s dezinformacemi

Informace se staly mocným nástrojem novinářů, ale i vlivnou zbraní dezinformátorů. A řada žurnalistů i přes narůst nepravdivých informací v online světě neví, jak s tímto fenoménem pracovat. Příručka pro novináře: Desatero Jak bojovat s dezinformacemi žurnalistům přináší teoretické poznatky o tom, jak dezinformace fungují, proč vůbec vznikají a kvůli čemu je obyčejní lidé sdílejí, doplněné praktickými tipy, jak mohou novinářů situaci v Česku zlepšit.

Deset kapitol (alias desatero) je založeno na radách více než desítky odborníků a novinářů, a to především z Finska. Do této skandinávské země totiž proudí dezinformace z Kremlu na denní bázi, Finům se však díky skvělé mediální výchově od útlého věku a tvrdé práci novinářů daří nepravdivé informace úspěšně potírat. Součástí této práce jsou tak i materiály pro výuku o dezinformacích v rámci mediální výchovy na středních školách pro učitele i žáky.

Autorka práce: Barbora Novotná
Vedoucí práce: Nikita Poljakov
Rok obhajoby: 2021

Autor: Barbora Novotná

Barbora Novotná je studentka magisterské žurnalistiky na Fakultě sociálních věd UK. Zároveň pracuje v Seznam Zprávách jako datová novinářka. Kromě dat se věnuje i mediální výchově a pořádá workshopy o dezinformacích pro žáky středních škol.