Rubriky
text

Jak umíraly Literární noviny?

Orálně-historický rozhovor

 Literární noviny byly v 60. letech 20. století fenoménem. Kulturní časopis ovlivňoval veřejné dění, formoval společenskou debatu, ale taktéž ho kvůli jeho reformnímu duchu mnohokrát projednávalo předsednictvo ÚV KŠČ. Tato bakalářská práce popisuje fungování tohoto literárně-kulturního časopisu mezi lety 1966 až 1969. Její součástí součástí je taktéž rozhovor s tehdejším vedoucím rubriky kulturní a umělecké kritiky týdeníku Vladimírem Karfíkem – jedním z posledních žijících redaktorů Literárních novin popisované doby.

Unikátní interview doplňuje některé informace, které se vůbec neobjevují v historických pramenech – zejména detaily dění v redakci během 21. srpna 1968 i tísnivou atmosféru po atacích Gustava Husáka na jaře 1969. Vzpomínky jedenadevadásetileté legendy tuzemské literární kritiky jsou skvělým podkladem pro budoucí badatele i cenným materiálem pro historiky médií.

Autor práce: Johan Čáp
Vedoucí práce: Jana Čeňková
Rok obhajoby: 2022

Autor: Johan Čáp

Absolvoval bakalářské studium žurnalistiky na IKSŽ FSV UK. Aktuálně pracuje jako projektový manažer v multimediální společnosti eSports.cz, která je středoevropskou špičkou v sektoru sportovního digitálního obsahu.. Johan Čáp má na starost nakladatelskou sekci, interní komunikaci a řídí středně velké projekty pro sportovní organizace (CZ.BASKETBALL, Victoria VSC MŠMT nebo Česká házená/Czech Handball). V minulosti měl novinářskou akreditaci na tenisových grandslamech US Open v New Yorku, Rolland Garros v Paříži, zápasech zámořské NHL nebo třech světových šampionátech v ledním hokeji. Jeho velkými vášněmi jsou moderní dějiny, současná literatura, filmy československé nové vlny a běhání. Je hrdý olomoucký patriot.