Rubriky
text

 Současnou česká poezie a literární kritika

Publicistický rozhovor

Jak reflektují česká média současnou českou poezii a jak k jejímu vnímání přispívají literární ocenění? Právě na tyto otázky se snaží odpovídat předkládaná bakalářská práce. Ze současné české poezie si vybírá dvě básnické sbírky, které získaly prestižní Cenu Jiřího Ortena udělovanou autorům do třiceti let: Výjevy básníka Ondřeje Hanuse a Co s tím básnířky Alžběty Stančákové.

Na jejich příkladě se snaží zachytit, jaké tendence jsou pro současnou českou poezii určující, jak je reflektuje česká literární kritika a jak celý proces ovlivňuje udělování literárních cen. Součástí bakalářské práce je také rozhovor s laureátem Ceny Jiřího Ortena Ondřejem Hanusem. Básník v něm popisuje, jaký mělo získání literárního ocenění vliv na jeho kariéru, zamýšlí se nad postavením cen v českém literárním prostředí i nad stavem současné české poezie a literární kritiky.

Autorka práce: Kateřina Motyčková
Vedoucí práce: Jana Čeňková
Rok obhajoby: 2020

Autor: Kateřina Motyčková

Absolvovala bakalářské i magisterské studium Žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Od února roku 2021 působí v Akademickém senátu FSV UK. Od července 2021 je součástí zahraniční redakce serveru Seznam Zprávy. Novinářské zkušenosti dříve sbírala také v Českém rozhlase, v rámci elévského programu.