Rubriky
video

Stíny sportu

Publicistický video dokument

Na poli vrcholového sportu je již dávno známo, že pro optimální sportovní výkon je zapotřebí nejen perfektní fyzická kondice, ale i psychická pohoda a odolnost. Bohužel zmíněný druhý faktor se dodnes stále opomíjí. 

Nejčastějšími důvody jsou nedostatek financí v klubu (případně v celé sportovní disciplíně, pokud se například jedná o neolympijský sport) nebo nevzdělanost a pasivita trenérů či vedoucích klubu. 

Sportovci často neustojí psychický nátlak, který je na ně dennodenně vyvíjen nejen na trénincích a který se sčítá i s problémy v osobním životě. Výsledkem pak bývají mnohé trable, od nedostatečného sebevědomí přes úzkostlivé a depresivní stavy po poruchy příjmu potravy. Právě na ty se publicistický snímek Stíny sportu zaměřuje, a to napříč několika sportovními disciplínami.

Autorka práce: Anna Stróžiková Matějčková
Vedoucí práce: Martin Lokšík
Rok obhajoby: 2021

Autor: Anna Stróžiková Matějčková

Po absolvování žurnalistiky na FSV UK jsem zahájila magisterské studium na Fakultě sportovních studií Masarykovy Univerzity v Brně. Z profesního hlediska se již přes 8 let realizuji ve sportovním odvětví, k němuž mám vzhledem ke své minulosti elitního sportovce velmi blízko.