Rubriky
text

O Lichožroutech

Mediální ohlas pohádkových románů o lichožroutech

Pohádkové romány o lichožroutech jsou v současné době považovány za jedny z nejvýznamnějších knih pro děti a mládež prvního dvacetiletí tohoto století, kromě toho získaly mnohá ocenění a dočkaly se i filmového zpracování.

Bakalářská práce se zabývá analýzou mediálního ohlasu této knižní trilogie ve vybraných médiích. Analýza je rozdělena podle jednotlivých dílů trilogie a je detailněji zaměřena na literárně-kritické texty. Počet recenzí kolísá, zatímco k prvnímu dílu publikovala sledovaná média šest recenzí, ke druhému vyšla pouze jedna, k poslednímu dílu pak čtyři. Zajímavé je, že podobně kolísá i kvalita těchto textů. Do práce je také zařazen jako příloha rozhovor s ilustrátorkou knižní trilogie Galinou Miklínovou, ve kterém detailněji popisuje svou spolupráci s Pavlem Šrutem nejen na Lichožroutech.

Autorka práce: Jana Bočková
Vedoucí práce: Jana Čeňková
Rok obhajoby: 2021

Autor: Jana Bočková

Vystudovala jsem bakalářskou žurnalistiku na FSV UK a momentálně zde pokračuji v magisterském studiu. Během studia jsem pracovala pro zpravodajský web Echo24, v současnosti píšu pro Kulturio.cz. Ve volném čase se věnuji tvůrčímu psaní, divadlu a literatuře.