Rubriky
text

Vrátit se zpět v čase

Každý den přemýšlíte jenom nad tím, že chcete jet domů. Ve skutečnosti ale nechcete domů, chcete zpátky do února, do doby, než to všechno začalo, kdy bylo všechno v pořádku.

Ruský útok na Ukrajinu, který začal v únoru 2022, vyhnal z domovů miliony lidí, tisíce jich kvůli němu přišly o život, zdraví nebo střechu nad hlavou.

Mariia, Oksana, Táňa, Ljudmila, Polina i Valerie jsou dnes v bezpečí stovky kilometrů daleko od ruské armády. Přesto ale válkou žijí. Musely opustit svůj život, který si léta budovaly, domov a hlavně své blízké, o které se denně strachují.

Jak se kvůli tomu proměnila jejich identita a jejich vztah k vlasti? Proč podle nich válka začala? Jak se jim žije v Česku a co očekávají od budoucnosti?

Soubor šesti rozhovorů doplňuje obraz válečných následků, a to pohledem žen, kterým se podařilo před ruskou agresí uprchnout do Česka.

Autorka práce: Jana Kramlová
Vedoucí práce: David Klimeš
Rok obhajoby: 2022

Autor: Jana Kramlová

Studovala žurnalistiku a mezinárodní vztahy, pracovala v Aktuálně.cz. V červnu ji to odfouklo na stáž do Bruselu, kde se momentálně takzvaně z druhého břehu snaží informovat o českém předsednictví. Výlety, chlebíčky a krátké vtipy vítány.