Rubriky
audio

Podcast o podcastu Národního divadla

„Podcastu o podcastu“ přináší rozhovory s tvůrci podcastu Národního divadla, diváky i oborníkem.

Příchod pandemie covidu-19 v roce 2020 přiměl divadla – nejen v Česku – hledat nové cesty k divákům. Vznikaly podcastové verze Shakespearových her, interaktivní webová dramata, milostný příběh odvíjející se v sérii dopisů zaslaných publiku poštou, adaptace Čechova pro videohru The Sims 4, jednoaktovky navržené tak, aby je hrálo samo publikum ve svých domovech nebo díla adaptovaná pro platformu Zoom, ve kterých děj zahrnuje samotné postavy propojené online. 

Dostat se navzdory protiepidemickým opatřením k divákům se mezi českými divadly snažilo i Národní divadlo. Ve spolupráci se společností STORYLAB AUDIO spustilo svůj podcast. Vznikl tak formát, který divadelní umění převádí do média, které má k dispozici pouze zvuk. Výsledný kvalitní narativní podcast je příkladem počínající profesionalizace podcastingu v českém prostředí. Došlo by k tomu nebýt nečekané krizové situace?

„Podcastu o podcastu“ přináší rozhovory, v nichž tvůrci podcastu Národního divadla hovoří o jeho vzniku, vysvětlují jeho cíle, výzvy, přínosy. V anketě vystupují diváci Národního divadla. Rozhovor s mediálním expertem naopak zasazuje  podcast Národního divadla do širšího kontextu.

Autorka práce: Michaela Šedinová
Vedoucí práce: Karol Lovaš
Rok obhajoby: 2022

Autor: Michaela Šedinová

Kdybych si směla nechat jen jeden smysl, byl by to sluch. Trávím spoustu času poslechem hudby, mám ráda podcasty, audioknihy a rozhlasové hry. Ve sluchátcích je to všechno fajn, ale víc než kdy dřív si teď vážím možnosti jít na koncert, do divadla nebo na autorské čtení. Na bakaláři mi kvůli proti-covidovým opatřením kultura chyběla, tak jsem se na ni zaměřila v bakalářské práci.