Rubriky
foto

Když Ježíš mluví vietnamsky

„Khi chúa Giê-su nói tiếng việ†“

Prodejní pult ve večerce je zhmotněnou metaforou bariéry mezi Vietnamci a Čechy. Jazykové i kulturní nedorozumění českému pozorovateli dovoluje nahlédnout do života svých přistěhovalých sousedů jen poskrovnu. Ti si přitom dokázali vytvořit v českých podmínkách vlastní provizorní prostředí. Příkladem je katolická komunita Vietnamců, která se během týdne a zejména časně ráno v neděli schází na mše v kancelářích zastaralého panelového domu. 

„Lạy Cha chúng con ở trên trời, chúng con nguyện Danh Cha cả

sáng, nước Cha trị đến, ý Cha thể hiện dưới đất cũng như trên

trời. Xin Cha cho chúng con hôm nay lương thực hằng ngày, và

tha nợ chúng con, như chúng con cũng tha kẻ có nợ chúng con.

Xin chớ để chúng con sa chước cám dỗ, nhưng cứu chúng con

cho khỏi sự dữ.

Amen“

Soubor dokumentárních fotografií přibližuje společenský život zdánlivě osamělých imigrantů v cizí zemi v kontrastu s jejich často jednolitým a stereotypním pracovním životem, se kterým se český pozorovatel setkává nejčastěji. 

Práce, která vznikala v období 2021-2022 mezi vietnamskými katolíky v Praze, reprezentuje soudržnost menšiny a zároveň i značnou míru její izolovanosti. Víra a její kultura členy podněcuje k udržování zvyků, které se před příchodem do Čech naučili ve své domovině.

Autorka práce: Linh Vu
Vedoucí práce: Sandra Lábová
Rok obhajoby: 2022

Autor: Linh Vu

Studentka žurnalistiky. Amatérsky se věnuji fotografii. Z pozice “banánového dítěte” se snažím přiblížit ke kultuře svých rodičů, kterou jsem celé dětství ignorovala. Ráda cestuji, občas čtu, hodně jím.