Rubriky
text

Tančící město

Série publicistických rozhovorů

Klubová kultura pomohla formovat moji identitu a lásku k místu, kde žiju. Na techno akcích pod širým nebem jsem měla pocit, že je moje město skutečně moje. Během protančených nocí mi poskytovalo podobné pocity ze hry a seberealizace, jako když si děti na jedno odpoledne zaberou křoví, ve kterém staví bunkry. 

Vnímala jsem stále postupující úbytek vhodných lokací k těmto akcím i absenci vztahu mezi městskými autoritami a mladými promotéry. Místa, která jsem v jeden rok navštívila jako 12hodinové utopisticky autonomní územní celky, v jinak velmi organizovaném městě, jež patřilo především „dospělé, vydělávající generaci“, se druhý rok proměnila ve staveniště administrativních budov. 

Zajímalo mě, jak to vyřešit a kde se může město a rave potkat v zájemné harmonii. Výsledná práce poskytuje na tuto otázku odpověď.

Autorka práce: Tereza Patočková
Vedoucí práce: Miloš Hroch
Rok obhájení: 2022

Autor: Tereza Patočková

Tereza Patočková je pražská novinářka, jež se věnuje především ženským tématům. Několik let zpracovávala v redakci Aktuálně.cz. V kontextu její práce a výzkumu rave subkultury a městského prostoru je ale důležitý především její vztah k pražské scéně a taneční kultuře obecně. V práci odhaluje problémy, které v kontextu pražské taneční kultury v otevřeném městském prostoru vypozorovala, ale také důvody, proč je důležité tyto problémy řešit a o alternativní scénu ve městě pečovat.